Att göra på visingsö. På Visingsö lockar lugnet 2019-11-17

✅ ”Visste att jag ville tillbakaredan efter jag skrivit på”

att göra på visingsö

Parkeringar finns intill vägen ner mot hamnen. Både rent visuellt men också för att lägga till bland de svenska kulturhistoriska kunskaperna som inte är allt för många. Här är rummet som gammelmormor fick parkeras i så hon kunde läsa var eviga lapp Lillebror fick leka av sig här i samma hus som skansemuséet Kyrkan och en spännande inramning på innergården Alltid så mysigt i kyrkor Morgonstund och solen som skapar magi Att göra på Julita gård för farfar Äpplen Farfars stora fascination för växtriket lockar honom till Julita gård som har i uppdrag att vara genbank och säkerställa fortlevnaden av ett antal svenska växter, inte minst ett stort antal äppelsorter. Du kan snabbt och smidigt ta dig till ön med färja från Gränna som går regelbundet under sommaren. Nostalgimack Svenska hantverksyrken genom tiderna Brahekyrkans målade innertak Brahekyrkan är inte märkvärdig på något sätt från utsidan.

Next

Visingsö, bra eller....?

att göra på visingsö

Det här var vad jag behövde när jag åkte till Julita gård. Här finns även ett kafe. Det har en lång historia bakom sig. Vi har gedigna guider, inspirerande reportage och berättar om var de finaste stränderna, de populäraste städerna, de bästa hotellen och den bästa shoppingen finns. Elden gick tvärtemot vädret, vilket gjorde att man tidigt fick misstankar om att fångarna i den västra längan hjälpte till med brandspridningen.

Next

Turistinformation

att göra på visingsö

Inte så konstigt när varenda rum i sig hade gått att studera i timmar. Av dessa är 18 st tydliga och 36 möjliga. Det kan tyckas vara ett konstigt brandförlopp och det var det. Var: I Näs, längst söderut på ön. Besökaren får göra en tidsresa till våra hantverksyrken i Sverige, till lanthandlar och uppleva mer saker på liten ytan än vad en trodde var möjligt.

Next

Att göra på Visingsö

att göra på visingsö

Den norra lilla längan, där några av de fångna officerarna inkvarterades, klarade sig helt och hållet utan skador, men har senare rivits. Är en superintresserad av vilken roll Visingsö spelat genom tiderna så kanske en får ut något av besöket men själva museet i sig är inte särskilt intressant. Av det en gång så praktfulla slottet återstod dagen efter bara rykande murrester, förkolnade takbjälkar och en massa bråte. Turerna går kontinuerligt i samband med färjetiderna, väntetid max 30 minuter. Man får tårar i ögonen av den, så outsägligt vacker är den. Guidad tur i Stora husets första rum Kulturarvet Julita gård och dess historia Historien bakom Julita gård är minst sagt mysig att lyssna på men den sätts bäst i sitt sammanhang på plats så jag ska inte trötta ut er med en lång historielektion men däremot sätta det i sitt sammanhang.

Next

Välkommen till Leklandet Visingsö

att göra på visingsö

Kärret är ett naturreservat och ett unikt flyttfågellokal. Bakar allt fikabröd på egen hand. Åkerlappar och skog skymtar, liksom färjorna som strävar över Vättern, fram och åter från Gränna. Vi har varit på väg ut ett gäng gånger när vi passerat men det aldrig tajmat att lägga en heldag på ön. Inga vägar är stora, de flesta är belagda och det finns en del strövstigar utmed strandkanten, främst på östra sidan.

Next

Gränna Visingsö, din guide till ÄTA, BO, SE, GÖRA, SHOPPA i Grevskapet

att göra på visingsö

Beställning sker inne i en liten stuga, köket är beläget i en annan. Höjdpunkten var den guidade turen i Stora huset som jag gick vilket var en mycket stor behållning. Källor: Nordström, Mikael och Winroth, Lars. Här finns även remmalag, lekland, stränder, gårdsbutiker, caféer, restauranger och en historia fylld av kungahistorier! Mer inf på nätet kan du få på och Hoppas du får en trevlig tur! Tack och lov var de prylar som såldes alla av hög kvalité och användbara. Ön verkar ju lagomt stor, ca 14 km lång och ca 3 km bred, och det finns ju en hel del historiska platser att beskåda nämns några i böckerna om Arn t ex. Har fyra dubbelrum med dusch och toalett och sommartid ett femte, dock utan dusch och toalett, i ett mysigt gårdshus med timrade väggar. Var: En kort promenad norrut från färjelägret.

Next

Visingsö, bra eller....?

att göra på visingsö

Den går att besöka dygnet runt och passar utmärkt för en stund i gräset och blicka ut mot Vättern och man kan nästan ana lite av Jönköping. Turen i Stora huset och turen om tjänstefolk överlappar varandra så inte nödvändigt att gå på båda. Utsikten från Persgården Harmoniskt Galleri och lada Denna gång med fågelmotiv i akvarell. Ovärda saker att göra på Visingsö Det fanns några stopp vi gjorde som jag kunde varit utan. Var: Vid Hamnvägen, inte långt från Brahekyrkan. Den speglar sig i vattnet innan den långsamt suddas ut i ett mjukt dis. Gården som vetter ut mot vattnet när folk kom och hälsade på via sjövägen Kvällssol och stormen Knud skapade detta Att göra på Julita gård för lillebror Häng med Pettson och Findus Lillebror blev lyrisk när han såg köttbullarna som var planterade bredvid pota-tis-landet och han började genast gräva.

Next

Turistinformation

att göra på visingsö

Det går självklart även att åka bil eller gå En typisk bilväg på Visingsö Cykla på Visingsö Visingsö passar utmärkt att cykla på och det märks både när det kommer till mängden cykeluthyrare och antalet cyklister en möter på vägarna. Cykla längs vägarna på Visingsö och ta del av hela ön på en dag. Lukta på stallet Artur Bäckström hade två stall, ett för arbetshästarna till jordbruket och ett för hans körhästar så han kunde ta sig fram när helst han ville. På vår bröllopsresas sista dag gjorde vi slag i saken och tog färjan från Gränna över till Visingsö. Trots alla rikedomar och allt han kunde sälja på auktion från slotten fick han senare försätta greve Pers dödsbo i konkurs.

Next

Färjan mellan Gränna och Visingsö

att göra på visingsö

Ekskogen Vandra genom vacker terräng och upplev naturen. Ön är 14 km från norr till söder men det mesta är koncentrerat till öns mittersta delar. Beroende på säsong och tid på dagen kan det vara större behov att förboka för att slippa vänta för länge. Några av Olle Krantz mästerverk Skulpturpark Mysigt café och keramikförsäljning Räkmacka av rang Njuta av naturen En av Visingsö storheter är dess natur. Tyvärr är Visingsborg stängd pga rasrisk men den är häftig att se även från utsidan.

Next